www.facebook.com/szevaszteso - VLOG: www.youtube.com/szevaszteso

szevaszteso

Bali 21. – Mit ugat a majom

2017. május 13. - szevaszteso

A kommunikáció igen fontos dolog. Nagy jelentősége van annak, hogy megtaláljuk a közös hangot, és így elkerüljük a félreértéseket.

Apám igen művelt, tájékozott, intelligens ember. (T’om, messze estem a fámtól.) A napokban adta el a család 25 éves suzukiját, 200 ropiért, ritka jó állapotban, meglehetősen áron alul, mert jófej. Meg is érkezett az első telefonos érdeklődő, aki a heló után ezzel folytatta:
- Figyejjé, bazmeg, adok érte százhatvanat, oszt kész. – apámat sem kell félteni, félretette hát szofisztikáltságát és azonnal felvette a ritmust:
- Figyejjé, bazmeg, annyié’ itt marad. Csókszevasz.

És láss csodát, a vonal végi majom értett a szóból.

Ubud egy roppant kedves városka Balin, van benne egy szuper kis dzsungel, a Monkey Forest, tele majmokkal. Nem, ez most nem beton dzsungel suzukira alkudozó telepi majmokkal, hanem olyan igazi, trópusi nagy fás, nagy bozótos, olvasatlan leveles, madárcsicsergős, kispatakos, sok majmos, parkosított-kertesített-erdősített zöldség. Igazán klassz, ha arra jársz, muszáj ellátogatnod ide is.

01_07.jpg

02_05.jpg

03_06.jpg

 

Adott tehát több családnyi kedves majom, és a közéjük betévedő több családnyi turista, akik kommunikálni próbálnak egymással. (Nah, csak megérkeztünk a hosszú felvezetés után.) Van pár alapvető szabály, amit be kell tartani, ha majommal kommunikálsz:
- ne nézz a szemébe, mert azt provokálásnak veszi, és akkor meghalsz.
- ne haverkodj a kölykével, mert azt provokálásnak veszi, és akkor meghalsz.
- ne hagyd őrizetlenül a füledben lógó ékszert, nyakadban lógó telefont, napszemcsit, vagy bármi más csilli-villi dolgot, mert a majom jön, elcsórja, te sírsz, és még otthon is agyonütnek miatta, és akkor meghalsz.
- ne legyen kaja a táskád felső részénél vagy a zsebedben, mert a majom jön, hogy elcsórja, és ha a nadrágzsebed mellé harap, akkor a fájdalomtól meghalsz, és akkor meghalsz.

 

06_02.jpg

Remek alkalom, hogy a turisták valójában egymást fényképezzék

 

Szóval veszélyes üzem a majmolás, nnna. De mégis kihagyhatatlan! Ezek az állatok ugyanis roppant cukik, és látogatókhoz vannak szokva, úgyhogy tényleg szelidek. Ha betartod a fenti pár meghalós szabályt, akkor semmi baj nem történhet, és óriási élmény lesz az egész! (Különben persze meghalsz.)

 

04_03.jpg

ő mondjuk pont lopni jött, de attól még cuki

 

05_04.jpg

 

Körülbelül 600 kis makákó él itt a Monkey Forrestben, akik a szerecsendió fákról sasolják a turistákat, de ha kaja van nálad, mindjárt elérhető közelségbe kerülnek. Van egy hangulata annak, amikor az útszéli maki felmászik rád, és a tenyeredből fogadja a falatot. Meg persze annak is, amikor kajaszagot vél érezni a fotós táskádból, és ezért kiharapja az oldalán lévő, tök üres hálós rekeszt. Vagy ahogyan átszalad előtted a kis ösvényen, egy mostanra leharcolt Ray Ban-t húzva maga mögött a murván, miközben a kis haverja a nyakában egy karórával lesi, hogy ki fogja megszegni a már említett szabályokat. Szóval így bandáznak ők, RajBan.

 

08_10.jpg

 

A parkban egyébként temérdek állatgondozó van, akik pontosan azért kolbászolnak ott, hogy figyelmeztessék a figyelmetlen turistákat a figyelmetlenségükre, még azelőtt, hogy a majmok használnák ki azt. Az már kevésbé barátságos látvány, ahogyan baj esetén aztán csúzlival próbálnak rendet tenni a makákók között, de hát ez is benne van a pakliban.

 

10_09.jpg

 

Szóval a Monkey Forest kötelező látványosság, nekünk a 4 óra is kevés volt, hogy ott lébecoljunk. (Meséltem már, mennyire szeretem a hülye szavakat, igaz?..) A majmolás után másnap repülőre szálltunk, elhagytuk Balit és meg sem álltunk Kuala Lumpurig. Itt életünkben már harmadszor couch surfingeltünk, és megint olyan választások előtt álltunk egy felhőkarcolóban lakva, hogy inkább a tetőn lévő, vagy a belső udvari úszómedencét használjuk-e… Ez azért is hangzik mind szuperül, mert akkor még mi sem sejtettük, hogy egyre közelebb érünk a következő, ezúttal csonttöréssel végződő balesetünkhöz…

 

07_01.jpg

 

 

Ugye nem felejtetted el, hogy Facebook-on, YouTube-on, és Instagramon is ott vagyunk?
http://www.facebook.com/szevaszteso
https://www.youtube.com/szevaszteso
http://www.instagram.com/szevaszteso

Innen folytatjuk, #szevaszteso!

A bejegyzés trackback címe:

https://szevaszteso.blog.hu/api/trackback/id/tr4112502249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása