www.facebook.com/szevaszteso - VLOG: www.youtube.com/szevaszteso

szevaszteso

Porfészekből metropolisz 40 év alatt?! (vlog ep008)

2017. július 29. - szevaszteso

Rengeteg kínai, indiai, és pakisztáni bevándorló a maláj lakosok mellé. Etnikai zavargások, túlnépesedés, munkanélküliség, és elszegényedés. Nagyjából ezeket tudta felmutatni Szingapúr a 1900-as évek elején. Fejükbe vették, hogy nem bűnbakot keresnek, hanem változtatnak és megfordítják az egyre gyorsuló, rossz irányba mutató folyamatokat. A leginkább poros kis halászfalura hasonlító terület szép csendben várossá nőtte ki magát: 1965-ben levált Malajziáról, és önálló városállamként folytatta azt, amit elkezdett. A 2000-es évekre pedig már náluk volt a világon az egyik legnagyobb az egy főre jutó GDP. A videóból kiderül a recept, türelmetlenek klikkelhetnek egyből ide, vagy megnézhetik az egész sztorit az elejétől itt:

 

 

Műveleti területeink:

fb_logo_bent_feher.png youtube_logo_negyzetes.png insta_logo.png bloghu_logo_1200.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szevaszteso.blog.hu/api/trackback/id/tr9912698115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2017.07.29. 23:06:22

Szeretnenk olyan tarsadalmi berendezkedset, mint a szingapuri? Orban tuti, a lakossagban mar nem vagyok annyira biztos. Oke, jol menedzselik magukat, de vegyuk mar at, hogy ehhez miket kell feladniuk...

Plusz a strategiai helyzete nelkul ez olyan, mintha azt mondanak, hogy masoljuk le az arab olaj-monarchiak berendezkedeset es mukodeset - olaj nelkul. Mert biztos menni fog ugy is.

we dont want arabs here..So what 2017.07.29. 23:30:41

A liberális köcsög fejedet kb 2 perc alatt szakítanák le a Singák, ne nagyon vágyakozzál az ottani rend után, Orbán hozzájuk képest egy amőba veszélyességével rendelkezik.. Sajnos..

Medgar 2017.07.29. 23:48:12

Szerintem is át kéne venni a szingapúri rendszert, bár a gyengébb idegzetű liberális honfitársaink tömegesen lennének öngyilkosok az első időben, de valamit valamiért...

we dont want arabs here..So what 2017.07.30. 00:00:31

@Medgar: :) támogatom az ötletet, a gyengébb idegzetű honfitársak nem fognak hiányozni

MrParker · http://mrparker.blog.hu/ 2017.07.30. 01:18:19

Jó kis anyag volt, élveztem, de a hangért nagyon kár... :(

ComLo 2017.07.30. 07:19:17

@we dont want arabs here..So what: @Medgar: Ehehe :-D Én és nagyon sok "gyengébb idegzetü liberális" él, baromi jól SIngapore-ban ... Itt épp a ti általatok képviselt "ellenségkeresést" tolerálnák nehezen, és lenne rámálom számotokra az itt élés. Mert ez arról szól, hogyha Singapore-i modellt akartok akkor rohadt gyorsan el kell felejteni hogy Brüsszel, meg Soros, meg migráns, meg libsi. Magyarok vannak csak, és jobb hely csak összefogással lehetne. A 13. kerületből lehet persze polgárháborút látni Lipcsében, meg elképzelni hogy Singapore olyan mint egy baromi nagy Felcsút, de a valóság nem ez.

szevaszteso 2017.07.30. 08:14:41

@KennyOMG: nem, nem szeretné(n)k olyat. :) És pontosan azért, mint ahogyan Te is írod: az a recept ott és akkor, nekik működött. De van sok-sok eleme, amin érdemes elgondolkodni, és ami máshol is hasznosítható lenne. Szerintem a legkeményebb diktatúrákból és a "túl szabad" társadalmi berendezkedésekből is van mit ellesni, kérdés persze, hogy ki mit gondol ezekből hasznosnak és milyen célért gyúrja egybe a felszedett tudást.

szevaszteso 2017.07.30. 08:17:47

@we dont want arabs here..So what: :D nem vágyakozom, pusztán azt volt jó látni, hogy milyen jól kihozzák a maximumot abból, amilyük van. Legfőképpen az tetszett, hogy hosszútávon gondolkodnak, és egyelőre úgy tűnik, hogy ez a táv még nem érkezett el a végéhez. Szingapúr pontosan azt kommunikálja magáról, hogy nincs általános recept a sikerre, hanem minden(ki)nek magának kell felismernie az erősségeit és gyengeségeit, és ahhoz mérten megterveznie a jövőjét. Ezt tök logikus, kivitelezni már az egyének szintjén is sokkal nehezebb.

szevaszteso 2017.07.30. 08:20:12

@Medgar: :D hátha van köztes megoldás, hogy kisebb legyen a veszteség. Bőven elég csak a jó dolgokat kimazsolázni egy (de inkább sokkal több) rendszerből, aztán azt átültetni a helyi viszonyoknak megfelelően. Persze értekezni róla mindig egyszerűbb, mint a gyakorlatban is megvalósítani.

szevaszteso 2017.07.30. 08:21:42

@MrParker: awww, ne is mondd, széttép ilyenkor az ideg. Már folyamatban van a megoldás (nem a széttépésre :D), idővel végre javulni fogunk hangban. Köszi az észrevételt! :)

Medgar 2017.07.30. 09:08:04

@ComLo: Vicces vagy. Tudod vannak szingapúri barátaink, így belelátok a dolgaikba. Az a szintű fegyelem és céltudatosság ahogy élnek rémálmaitokban sem jön elő.

ComLo 2017.07.30. 09:17:10

@Medgar: :-D Szerintem kihagytad azt a részt hogy évek ota itt élek. :-D Nem ismerek olyat aki itt élne vagy ide látogatott volna, és problémája lett volna a liberális felfogásbol.

Medgar 2017.07.30. 09:21:54

@szevaszteso: A jó dolgokat nem lehet kimazsolázni. Ezt csináljuk folyamatosan, de ezek a "jó dolgok" nem alkotnak sikeres rendszert.

Vegyük például az oktatási rendszert:

Jó dolog :
A tanárok anyagi és erkölcsi megbecsülése, ösztönzése.

Ami vele jár:
Folyamatos ellenőrzés, vizsgáztatás, óriási elvárások. Ha nem felelsz meg pillanatok alatt kiraknak. A megfeleléshez pedig mindig 100%-ot kell nyújtanod.

A fiaim tanárainak 80%-a két hónap múlva már állást keresne a szingapúri modellben.

A gyerekek oldalán szintén megjelenik ez a nyomás, persze csak ha sikeresek akarnak lenni, mert minden elrontott vizsga komolyan korlátozza a további lehetőségeiket.
A barátaink gyerekei örülnek, ha csak két különórájuk van naponta.

midnightcoder2 2017.07.30. 09:52:28

@szevaszteso: Csak épp pont azok a dolgok a lényegesek, amiket a liberálisok kimazsoláznának a rendszerből.

midnightcoder2 2017.07.30. 09:54:29

Volt nekünk is hasonló példa a történelemből: pár generáció alatt sikerült a magyarokat is beilleszteni az európai civilizációba. Csak ahhoz elég durva dolgokat kellett művelni Istvánéknak.

Bicepsz Elek 2017.07.30. 09:59:43

Miközben nem liberális és talán nem is demokrácia. Hogy a liberális sajtó jobban értse: populistán autokrata. Ahol a bűnözők a börtönbüntetésük mellett kötelezően kapnak maximálisan 24 bambusz csapást kábítószerkereskedelemért, többfajta, erőszakos bűncselekmény elkövetéséért, uzsorakamat követeléséért, utcai vandalizmusért és – a külföldiek – azért, ha valakinek az ott tartózkodási vízuma 90 napnál több ideje lejárt. (A bambuszbot használatát a brit gyarmati törvények meghagyásával konzerválták.) És persze halálbüntetést is kiszabnak. Ennek ellenére az ott élők nem vágynak el, míg nagyon sokan szeretnének ott dolgozni. Szingapúrban egy egyetemi tanár nagyjából az ötszörösét keresi, mint Svédországban.

Aki pedig tankönyveiben azt olvasta, hogy a gazdasági fejlődés szükségszerűen elhozza a demokráciát, dobja ki a kötelező szöveget. Vagy rákérdezéssel kényszerítse kínos helyzetbe került professzorát, hogy azt dadogja, jó-jó, vannak kivételek.
lovasistvan.hu/2016/01/30/ha-szingapurt-kovetnenk/

Bicepsz Elek 2017.07.30. 10:03:33

m.huffpost.com/us/entry/7837366
Why Democracy Isn’t for Everyone, at Least in Singapore

2017.07.30. 10:49:46

Gyakorlatilag egypárti uralom van Szingapúrban, az állam gondoskodó, de csak az állampolgárai felé (lakásépítések, kedvezményes hitelek), amúgy a temérdek migráns munkaerő kutyába van véve, de van utánpótlás a környező országokból.
Szingapúr a példa, hogy milyen az, amikor a fasizmus békében működik és nem háborúz. Persze ehhez kell a szupererős szingapúri hadsereg is, amivel távol tartják a malájokat, indonézeket. Igen, Szingapúr hadereje az ország méretéhez képest hatalmas és nagyon fejlett.
Ja, Szingapúrban a jog nem ismeri a házasságon belüli erőszakos közösülést! Így nincs is gond :)
A szingapúri férfiak zömmel filippínó, maláj, thai, vietnami, kínai, tajvani, szegényebb nőket vesznek (pénzért) feleségül. Mert a szingapúri nő nem nagyon akar házasodni már. A pénzen vett feleségnek meg nincsenek jogai. És házasság előtt a pénzen vett feleségnek orvosilag igazolni kell, hogy szűz, ezt általában a feleségközvetítő ügynökségek intézik.

Szaktanár 2017.07.30. 10:56:04

@ComLo: van blogod? szívesen olvasnék az ottani életről, átfogóan, cukormáz nélkül, magyar szemmel.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.30. 11:10:40

Orbán terve nagyjából ez, csak sajnos Mo. geopolitikai függősége miatt ez nem fog sikerülni. Azaz előbb meg kell vívni a döntő csatát a brüsszlitákkal.

we dont want arabs here..So what 2017.07.30. 11:22:53

@ComLo: Legyünk őszinték, ha megpróbálnál beleugatni a kormányzásba vagy szervezkednél a kormányzat megdöntésére akkor tök egyszerűen megölnének. Igaz ez minden dél kelet ázsiai országra, Indonéziától Kínáig. Szóval arról beszélni hogy toleránsak a liberális eszmékkel szemben botorság, megtűrik őket, maradjunk ennyiben.

ComLo 2017.07.30. 14:34:00

@we dont want arabs here..So what: Wow, köszi szépen, hogy felnyitod a szemem, és leírod milyen ITT élni. Iszonyat szerencsés vagyok, hogy nem kell a saját benyomásaimra hagyatkozni, vannak okos emberek otthon akik megmondják a tutit távolról.
Azért engedd meg hogy megjegyezzem, irgalmatlan baromságokat beszélsz. Hamarosan lesz választójogom is, korlátozott formában, de van ellenzék is, van rá mód és lehetőség, hogy kifejtsd a nem tetszésedet. Ha pedig államellenes dolgot csinálsz, nem fognak meggyilkolni, elkapnak, bíroság elé állítanak, és elitélnek.
DE! Nem mondtam hogy ez egy liberális demokrácia lenne. Nem az, ez egy jól müködő diktatúra. Ahol speciel, iszonyatosan jól él egy csomó magyar liberális szemléletű ember.

ComLo 2017.07.30. 15:28:38

@Szaktanár: Hy!
Egyrészt nem Singapore specifikus a helyzetem, sokat vagyok, Malajziában, Indonéziában, néha a Fülöp szigeteken (meg utazás szintjén csomó más környékbeli helyen ... bár ez lehet csak érdekesebbé tehetné a dolgot ).
Gondolkoztam rajta, főleg az elején. Az első fél-1 évben iszonyat mennyiségű képet, videót, élményt szedtem össze. Ezeket leginkább fb-on osztottam meg ismerőseimmel. Aztán az évek alatt elkezdett csökenni a mennyiség. Ami különös, és más volt az elején, az mára egy átlag szerda délután lett. Nagyon unalmas lenne egy blog az életemről :-) . Egy bejegyzés érdekes lenne, pl hogy hogy milyennek látszik SIngapore/Jakarta/Manila belülről, hónapok/évek alatt, de nem gondoltam volna hogy érdekelne valakit.

Szaktanár 2017.07.30. 15:40:09

@ComLo: értem, köszi. hát, sajnálom :) igazság szerint igyekszem mindig felmérni a helyzetet, mielőtt elköltözök vhova, és pl szingapúr is egy lehetséges játékos lenne a jövőben. bár én csak európában mozogtam az elmúlt években, nem kizárt, h 1-2 év távlatában akár távolabb is szétnéznék, és az eddigi tapasztalataim alapján az adott helyen élő magyarok által írt beszámolók többnyire hasznosak voltak. de majd akkor szétnézek a neten, biztos akad ilyen :) a legjobbakt

ComLo 2017.07.30. 17:36:45

@Szaktanár: Nem vagy akkor tapasztalatlan te sem :-) .
DK Ázsiáról az egy fontos dolog szerintem, hogy a legtöbb dolog, szubjetív. Amin itt megy a vita (szabályok, emberek mentalítása), az egy értelmes embernek szerintem 1,5 percig fura. Mikor mész le a mozgolépcsőn a metróba, már te is beállsz a sorba, mikor látod hogy mindenki ezt teszi.
Szerintem a legfontosabb dolgokat elötte éld át személyesen. Itt trópusi a klíma. NAGYON durva. 30 fok és 90% páratartalom állandóan. PL kis súlyfelesleggel, vagy izzadékony testalkattal egy rémálom. Volt ismerős aki emiatt váltott.
Fontos dolog a kaja. Persze Singapore-ban van európai kaja. De normálisan a pénzedből akkor fogsz kijönni, ha local food-ot eszel. Ha ez nem jön be nem fogod magad jól érezni.
Multikulti. Mert itt az nagyon erős. Szinte tuti lesz egy local, egy európai, egy indiai, egy kínai, és egy muszlim kollégád.
Nagyon kemény itt egyébként munkát kapni. Minden helyre rohadt sokan jelentkeznek, ráadásul a helyi kormányzat az utóbbi években elkezdte nyomni a helyi munkaerőt.
Én azt javaslom utazz ki, tegyél egy nagy kört a környező országokban is (KL, Jakarta, Manila, Bangkok, esetleg még HongKong), és akkor közelebb leszel. Nekem pl Jakarta már-már tetszik annyira mint Singapore (teljesen más a két város), de csomó Singapore-i ismerős, költözött HongKong-ba "mert az jobb".

Szaktanár 2017.07.30. 18:11:21

@ComLo: köszi a leírást :) a jobbra állással és a multikultival nincs nagy bajom (most épp pár éve skandinávia, de előtte volt pár év london is, szóval pontosan tudom, hova kell állni, meg h nem csak fehér ember létezik), viszont a magas páratartalom és a hőség egyáltalán nem nekem való, szóval át kell ezt gondolni - talán valóban úgy lesz a legjobb, ha teszek előtte egy körutat vmikor arrafelé :)
süti beállítások módosítása